Аератори за трева - топ предложения за сезон 2023

Публикувано: 2023-02-27 06:53:39
Категории: Аератори за трева Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed

На пръв поглед тревата има нужда само от поливане, косене и торене. Това обаче не е така. Тъй като с времето на поляната се натрупват слама и други растителни остатъци, достъпът на вода и хранителни вещества до корените на тревата става по-труден. Това се отразява негативно върху състоянието й. Затова, ако включите в поддръжката й аериране, може да очаквате по-стабилни резултати за дълъг период от време. 

Аератор или скарификатор? 

Профилактично и с цел възстановяване на тревното покритие експертите препоръчват да се използва аератор за трева  или скарификатор. Последният е предназначен за отстраняване на остатъци от окосена и суха трева, мъх и плевели, а също така и за разрохкване на почвата и нарязване на кореновата система за стимулиране на братенето. 

Аераторът на трева прави дупки в почвата, с което осигурява оптимален достъп на кислород, вода и хранителни вещества до кореновата система на растенията. И двете машини според захранването биват:

  • Ръчни
  • Електрически
  • Бензинови

Те се различават обаче по своето устройство. Скарификаторът например използва ножове или фрези за срезовете и разрохкването. Аераторът е снабден с шипове за продупчване на почвата. 

На пазара ще откриете комбинирани устройства - и аератор, и скарификатор. При тях валът се сменя според целите, които искате да постигнете.  

Топ предложения на ръчни аератори за сезон 2023

ръчен аератор за треваУ нас често този тип градинска техника се предлага с едно название - аератор за трева. За функциите му лесно може да се ориентирате по неговата конструкция. Тя ясно подсказва какъв точно тип обработка ще извършите. С оглед това в следващите редове ще ви предложим няколко актуални аератори за сезон 2023 г. Сред тях ръчните са най-търсените, особено сред хората, които за първи път си имат работа с аериране на тревата и искат да се уверят в ползите от този тип оборудване. На по-късен етап те смело се възползват от преимуществата на електрическите и моторните аератори

Сред основните плюсове на ръчния аератор са ниската цена, неголямото тегло и размер и тихият режим на работа. Той е подходящ за обработване на малки участъци и не изисква зареждане на гориво или захранване с ток. Предизвикателство за потребителя е необходимостта от прилагане на повече физическа сила, от което зависи колко производителен ще бъде. 

Цената на ръчния аератор за трева е достъпна и зависи от конструктивните особености на избрания модел. Ако вече разполагате с градински инвентар, например дървена дръжка, може да разгледате модела HANDY STANDARD 4211. В магазини Коледжиков ще откриете и ръчни аератори, оборудвани с дръжка, както и с колела. Типичен представител на втория тип е HANDY STANDARD 4208189

Топ предложения на електрически аератори за сезон 2023

За площи до 1 500 кв. метра препоръчваме да изберете електрически аератор за трева. Подобно на ръчния, той работи тихо и е лек. Цената му е по-висока, но доста по-ниска от тази на бензиновите модели. Тъй като не изисква зареждане с гориво, експлоатацията му е по-икономична. 

Когато клиентите ни питат, какви са недостатъците му спрямо моторните аератори, можем да посочим три. Не е толкова мощен, изисква достъп до ел. мрежата и по-плитко разрохква почвата. Спрямо ръчните аератори обаче производителността е по-висока.

В онлайн магазина може да разгледате и акумулаторни аератори за трева. При тях един от недостатъците - ограничението от кабел, отпада. Такъв е моделът RYOBI RY18SFX35A-0 SOLO, който е с работна ширина 35 см и се захранва от 2 батерии ONE+. Неговата ролка е с 16 остриета и можете удобно и лесно да регулирате работната дълбочина.

аератор за треваАко се върнем на електрическите аератори, сред добре познатите модели на пазара е HUSQVARNA S 138C. Той е с мощност 1600 W, работна ширина 38 см и вместимост на коша 45 литра

Ако искате да аерирате поляна с площ до 500 кв.м, добър избор е STIHL RLE 240.0. Този аератор е с мощност 1500W и работна ширина 34 см. Снабден е със 7 броя двойни ножове и безстепенна система за регулиране на работната дълбочина. 

Горе-долу на същата цена се предлага аератор за трева GARDENA EVC 1000. Той е с мощност 1000W и работна ширина 30 см. Подходящ е за терени с площ до 600 кв.м. Не е снабден с кош. 

Топ предложения на бензинови аератори за сезон 2023

За максимална производителност и по-широк спектър от функции препоръчваме да купите бензинов аератор за трева. Обикновено той се предлага на по-висока цена, но мощността му е голяма и позволява да направите по-дълбоко разрохкване на почвата.

Сред най-търсените модели на пазара са STIHL RL 540.0, TEXAS PRO CUT 460B, TEXAS PRO CUT 400TG, RAIDER RD-GSC03 и други. 

Аераторът за трева STIHL RL 540.0 е с мощност 3.0 к.с., 38 см работна ширина и 7 ножа, чиято работна дълбочина може да регулирате в 6 позиции. Допълнително към него може да купите кош.

Още по-мощен и с по-голяма работна ширина е TEXAS PRO CUT 460B. Има четиритактов BRIGGS&STRATTON двигател, който е 5.5 конски сили.

На изгодна цена и в комплект с кош може да купите модела TEXAS PRO CUT 400TG. Този бензинов аератор за трева 5.7 к.с. мощност и 40 см работна ширина. Има самоход и 18 броя работни ножове. 

На сходна цена, с мощност 5.36 к.с., 42 см работна ширина и кош с вместимост 45 литра е аераторът RAIDER RD-GSC03. Той е подходящ за обработване на поляни с площ до 2000 кв.м

Кога се използва аератор?

Аератор е препоръчително да се използва през ранна пролет и късна есен. В идеалния случай - около началото на април. В някои случаи след обработка е възможно да видите петна без трева по поляната. Те са останали скрити от погледа ви. Може да се дължат на натрупване на излишна влага или пък на риене от кучета или котки. За да възстановите вида на поляната, препоръчваме да планирате допълнително засяване на трева. 

Подробна информация за работата с аератор, как да определите, дали моравата ви има нужда от такъв, и кои са най-често задаваните въпроси на нашите клиенти - може да получите от другите ни материали, посветено на аерирането на тревата. 





Може би се интересувате още и от:

10 лесни идеи за градината

Как да подготвим градинската техника за работа?

Градинска техника и градинско оборудване от първа нужда

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание